Kattints ide és nézd meg mit rejt a honlap.

Ide mindig jöhetsz, itt mindig várnak.

MENÜ

A vadmacskák és testvérei akiket imádok néhány szó róluk.

Vadmacska [szerkesztés]

Wikipédia:Hogyan használd a taxoboxokat? Infobox info icon.svg
Vadmacska

Európai vadmacska (Felis silvestris silvestris)
Európai vadmacska (Felis silvestris silvestris)
Státusz
••••••• Nem veszélyeztetett •••••••
Magyarországon védett
Eszmei érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Macskafélék (Felidae)
Alcsalád: Macskaformák (Felinae)
Nem: Felis
Faj: F. silvestris
Tudományos név
Felis silvestris
Elterjedés
Az öt vadon élő alfaj elterjedése
Az öt vadon élő alfaj elterjedése
Alfajok
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Vadmacska témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vadmacska témájú médiaállományokat.

A vadmacska (Felis silvestris) a ragadozók rendjébe, azon belül a macskafélék családjába tartozó faj. Kisméretű ragadozó, amely Európában, Ázsia nyugati részén és Afrikában honos. Kisemlősökkel, madarakkal és hasonló méretű más élőlényekkel (pl. halakkal, hüllőkkel, ízeltlábúakkal) táplálkozik. Számos alfaját leírták, melyek a világ különböző részein élnek, ideértve a mindenütt jelenlévő házimacskát (Felis silvestris catus) is, amely minden lakható kontinensen és a világ nagyobb szigetein is elterjedt, majd elvadult. (Újabb kutatások szerint a vadmacskával együtt csak 6 alfaja van.)

Természetes környezetében a vadmacska különböző élőhelytípusokon is megél: szavanna, nyílt erdő és füves puszta. Habár a háziasított alfajánál, a házimacskánál rengeteg alak- és színváltozat előfordul, a vad egyedek színe mindig közepesen barna, fekete csíkokkal. Hosszuk 50 és 80 cm közötti, 3 és 6 kilogramm közötti súllyal rendelkeznek. Az afrikai alfajok valamivel kisebbek és világosabb barnák.

A vadmacskák különösen félénkek. Messze elkerülik az emberi élőhelyeket. Magányosan élnek, territóriumuk nagyjából 3 km² egyedenként.

Magyarországon ismert populáció a Gerecse és Vértes területén található.

Alfajok [szerkesztés]

Európai vadmacska (Felis silvestris silvestris)
Ázsiai vadmacska (Felis silvestris ornata)
Házimacska (Felis silvestris catus)

Korábban számos alfajt leírtak és elismertek, azonban egy 2007-es DNS-vizsgálatokon alapuló tanulmány szerint a vadmacskának összesen 5 vadon élő alfaja különíthető el.[1]

A házimacska (F. silvestris catus) DNS-e alapján sokkal jobban hasonlít a F. silvestris lybica alfajra, mint a többire, tehát ez alapján az alfajhoz kellene sorolni. Ámde a definíció szerinti elvárás, hogy az alfajokat megkülönbözteti a földrajzi elterjedésük nem teljesül, hiszen a házimacska az egész világon elterjedt, és mivel viszonylag elszigetelten élnek a vad populációktól, önálló alfajként célszerű kezelni.

A kínai hegyimacskát (F. silvestris bieti) korábban külön fajnak tekintették F. bieti néven.

Európai vadmacska [szerkesztés]

Searchtool right.svg Bővebben: Európai vadmacska

Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) a nyugat-, közép- és kelet-európai erdőkben, illetve Skóciában és Törökországban él. Külső megjelenésre sokkal zömökebb testalkatú, mint a sivatagi macskák és a házimacskák. Vastag bundája és nagyobb mérete megkülönböztető jellemvonásai; a vadmacska általában nem téveszthető össze a házimacskával. A házimacskákkal ellentétben, leginkábban nappal aktívak.

Ázsiai vadmacska [szerkesztés]

Searchtool right.svg Bővebben: Ázsiai vadmacska

Az ázsiai vadmacska (Felis silvestris ornata) elsősorban az indiai Rádzsasztáni-sivatag és az India és Pakisztán közötti Thar-sivatag lakója. Körülbelül házimacska nagyságú, fekete pettyekkel díszített halványsárga testtel. Jelenleg veszélyeztetett alfaj, főként a drága bundája miatti vadászat következtében.

Felis silvestris lybica [szerkesztés]

Afrika és a Közel-Kelet sivatagos és szavannás területein fordul elő. Jelentősen kisebb, mint az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) és rövidebb a szőre. A tudományos eredmények szerint, házimacska őse, mivel szelídebb, mint az európai alfaj, és éjszaka aktív.

Hírek

  • évszakváltás
    2010-03-24 07:11:13

    Itt a tavasz minden mértékben!! :) A tél szerencsésen elmúlt és remélhetőleg nem fog egyhamar visszajönni! Vagyis én már nagyon várom hogy a fák virágozzanak és a gyümölcsfákról jóízűen lakomázzak. Nemtudom ki hogy van ezzel de szerintem a legjobb évszak a tavasz /persze a nyár után/:)))))

Szavazás

Milyen a honlap?
Nem tetszett
Átlagos
Nagyon jó
Asztali nézet